Kameraovervågning

Kameraovervågning i private hjem er blevet mere almindeligt i takt med, at kameraer til overvågning er blevet både billigere og smartere. I samspil med andre sikkerhedsforanstaltninger kan kameraovervågning i huset være effektiv tyverisikring.


Billede af Pernille Ellehage

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 20/10-2020

Læs om forskellige typer kameraovervågning, hvorfor det kan være en god idé med kameraovervågning af huset, og hvilke regler der gælder for kameraovervågning af private hjem.

Overvågning

Der findes mange typer kameraovervågning. Overvej, hvad der passer til dig.

Vagtudrykning

Kameraovervågning kan kobles til alarmcentral, så vagter hurtigt kan rykke ud.

Lovgivning

Alarmpakker med kamera skal leve op til gældende lovgivning for overvågning.

Kameraovervågning eller videoovervågning?

Overvågning kan foregå enten med kameraer, der tager stillbilleder, eller videoovervågningskameraer.

Videoovervågningskameraer er typisk dyrere end overvågningskameraer, der blot tager billeder. Til gengæld giver videokameraer mere detaljerede billeder og optagelser.

Du kan enten selv vælge at installere overvågningskameraer, eller du kan købe et alarmsystem med enten video- eller kameraovervågning.

Indhent tilbud her

Hvordan virker alarmer med kameraovervågning?

Typisk virker alarmer med kameraovervågning sådan, at når alarmen er slået til, er kameraet også slået til.

Hvis alarmen går, tager kameraet billeder, som sendes til en døgnbemandet alarmcentral, der kan gennemse billederne og verificere dem.

Hvis de kan se, at der er ubudne gæster i dit hjem, kan de lynhurtigt tage affære – eksempelvis ved at sende en vagt til din adresse og kontakte politiet.

Forskellige typer alarmer med kamera til overvågning

Hvis du installerer kameraovervågning som en del af dit alarmsystem, kan du vælge mellem mange forskellige typer kameraer til overvågning i forskellige prisklasser. Eksempelvis:

  • Alarm med fotosensor: En fotosensor er en sensor med kamera. Kameraet tager kun billeder, hvis sensoren registrerer bevægelser, og alarmen går. Billederne sendes til en bemandet alarmcentral, der kan reagere, hvis der er tegn på indbrud.
  • Alarm med videoovervågning: Hvis alarmen går, sendes et videoklip til alarmcentralen. Alarmcentralen kan kun se dét klip og har altså ikke adgang til videoovervågning af dit hus døgnet rundt. Videoovervågning kan give mere detaljerede billeder. Typisk kan du også selv tjekke videokameraerne via en app.
  • Brandalarm med kameraovervågning: Mange alarmsystemer kan bruges til meget mere end tyverisikring. Alarmsystemer kan inkludere alarmer, der reagerer på brand eller vandskade. Hvis alarmen registrerer røg, aktiveres kameraovervågningen, og billederne sendes til alarmcentralen. Her kan de med det samme se omfanget af branden og kontakte brandvæsenet.
  • Alarm med kameraattrap: En attrap er en efterligning af en genstand. Det vil sige, at en kameraattrap hverken optager eller tager billeder, men udelukkende fungerer præventivt. Formålet er at skræmme eventuelle tyve ved at få dem til at tro, at dit hjem er kameraovervåget.

Få tilbud på alarm med kameraovervågning

Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Kameraerne har forskellige funktioner og er beregnet til forskellige formål.

Eksempelvis er fotosensorer primært beregnet til at slå alarm i tilfælde af indbrud, mens videoovervågning også kan bruges til at tjekke, om dine børn er kommet godt hjem fra skole.

Overvej nøje, hvilke funktioner du har brug for, og hvad du er villig til at betale.

Hvorfor vælge alarm med kamera til overvågning?

Der er flere gode grunde til at vælge en alarm med kameraovervågning:

  • Kameraovervågning kan virke præventivt og skræmme nogle tyve væk, før de overhovedet har forsøgt at bryde ind.
  • Hvis tyven alligevel lister ind i dit hjem, sender kameraerne besked til alarmcentralen, som i en fart kan kontakte politiet eller sende vagter ud til din bolig.
  • Kameraovervågning sikrer billedverifikation, der dokumenterer, at en tyv lusker rundt i dit hjem. Det kan betyde, at politiet ikke har behov for yderligere dokumentation eller anmeldelser fra andre og dermed hurtigere kan rykke ud.
  • Billedverifikation fra kameraovervågningen kan også være en hjælp i politiets efterfølgende arbejde, eller når du skal anmelde indbruddet til forsikringsselskabet.
  • Kameraovervågning kan bruges til andet end tyverisikring – eksempelvis til at tjekke om dine børn er kommet sikkert hjem.

Få uforpligtende tilbud her

Kameraovervågning ude og inde

Skal du både installere kameraer udenfor og inde i dit hus? Det afhænger selvfølgelig af, hvad formålet med kameraerne er, og hvordan du har det med overvågning generelt.

Der er mange holdninger til kamera- og videoovervågning. Tænk over, hvordan du har det med at overvåge de steder, hvor du sover, spiser og hygger dig med venner og familie.

Mærk efter, hvad du selv er tryg ved, og hvad der giver mening i forhold til din bolig og dem, der jævnligt kommer i dit hjem, eksempelvis din rengøringshjælp eller børnepasser.

Kameraovervågning hus (ude)

For mange er det værste ved indbrud, at tyven er trængt ind i et privat rum. Det bedste er altså, hvis kameraer kan være med til at sikre, at tyven slet ikke når så langt.

Derfor kan du med fordel starte med at installere kameraer udenfor huset, så der er overvågning ved indgange, terrasse, garage o.l.

Når kameraerne sidder på ydersiden af huset, reagerer de allerede, når tyven nærmer sig din bolig, og der kan hurtigt blive slået alarm.

Hvis du er heldig, virker kameraerne præventivt og sikrer, at tyven slet ikke bryder ind i dit hjem. Sørg for at placere kameraerne korrekt og synligt.

Kameraovervågning hus (inde)

Hvis du kun har kameraovervågning inde i huset, reagerer kameraerne selvsagt først, når tyven er trængt ind i dit hjem.

Kameraerne kan sikre vigtig dokumentation for, at der har været indbrud i dit hjem. Det kan være en fordel, når du skal melde tyveriet til forsikringen. Det kan også være en hjælp i politiets efterforskningsarbejde.

Kameraer til overvågning indendørs kan også bruges til meget mere end tyverisikring. Eksempelvis til at holde øje med børnene eller familiens kæledyr.

Hvis du har kæledyr, bør du indstille dit alarmsystem sådan, at kameraernes sensorer ikke registrerer kæledyrene og slår alarm, hver gang din hund tøffer rundt i hjemmet.

Er tyven bange for alarmer med kameraer?

Ifølge undersøgelser foretaget af Det Kriminalpræventive Råd har synlig kameraovervågning en mindre afskrækkende effekt på indbrudstyve.

Nogle tyve afholder sig fra at bryde ind i huse med overvågningskameraer, mens andre blot trækker en hætte over hovedet og gennemfører indbruddet som planlagt.

Det, der først og fremmest afholder tyve fra at bryde ind i et hus, er mennesker i området, aktiv nabohjælp eller nysgerrige naboer og kendskab til hund eller alarm i huset.

Kameraovervågning er altså ikke det mest oplagte sted at starte, hvis du skal i gang med at sikre din bolig mod indbrud.

Start i stedet med at lave nogle aftaler med dine naboer om, at I holder øje med hinandens huse, når I er på ferie eller ude i weekenden.

Derefter kan du installere forskellige foranstaltninger, der gør det besværligt for tyven at bryde ind i dit hjem – eksempelvis skalsikring og alarmsystem med kameraovervågning.

Tyverisikring handler grundlæggende om at gøre det så besværligt og risikofyldt som muligt for tyven at få adgang til dit hjem.

Få flere tilbud på alarm her

Regler for kameraovervågning af huse og private hjem

Kameraovervågning er strengt reguleret i Danmark, og du skal selvfølgelig sørge for at overholde gældende lovgivning på området, når du installerer kameraovervågning.

Der er både klare regler for, hvor du må bruge kameraer til overvågning og hvor længe du må opbevare billeder og videoer fanget med overvågningskameraer.

Hvor må du bruge kameraer til overvågning?

Du må gerne sætte kameraovervågning op på din private grund – både indenfor i huset og udenfor i haven eller indkørslen.

Hvis du installerer kameraovervågning udenfor dit hus, skal du dog være opmærksom på, at det som udgangspunkt ikke er lovligt at overvåge steder, hvor der færdes mennesker. Det vil sige, at du eksempelvis ikke må overvåge fortovet foran dit hus.

Hvem skal du informere om kameraovervågning?

Det står dig helt frit for at installere kameraovervågning i dit hus. Du skal dog informere alle, der kommer på besøg om, at dit hjem er kameraovervåget. Det gælder både dine venner og rengøringshjælpen.

Det er ikke et krav, at du opsætter skilte, der informerer om, at dit hjem er kameraovervåget. Men det kan være en god idé. Så er du sikker på, at alle ved, der er kamera i huset.

Hvor længe må du gemme videooptagelser?

Videooptagelser fra private overvågningskameraer skal som hovedregel slettes efter 30 dage.

Der kan i særlige tilfælde gives tilladelse til længere opbevaring, eksempelvis i forbindelse med behandling af en indgivet anmeldelse.

Det er ikke lovligt at dele overvågningsoptagelser offentligt på medier som Facebook. Det er udelukkende politiet, der har tilladelse til at dele billeder fra kameraovervågning.

Sammenlign tilbud på alarmer med kameraovervågning

Når du får flere tilbud på alarm og kameraovervågning, bliver det nemmere for dig at gennemskue, hvad du får for pengene hos de forskellige alarmselskaber og -forhandlere.

Du kan nemt og hurtigt indhente og sammenligne tilbud på alarmsystemer med kameraer ved at udfylde kontaktformularen. Så bliver du kontaktet med flere forskellige tilbud på alarm.

Sådan gør du
  1. Udfyld kontaktformularen

    Der sendes automatisk en forespørgsel ud til udvalgte alarmselskaber.

  2. Sammenlign tilbud på alarmsystemer med kamera

    Alarmselskaberne kontakter dig med deres bedste tilbud. Sammenlign priser, kamerafunktioner osv.

  3. Vælg den bedste alarm til dit behov

    Tænk over, hvilken type alarmsystem og kameraovervågning der passer til dit hjem og gør dig tryg. Den billigste alarm er ikke nødvendigvis den bedste.

Du binder dig ikke til noget, når du udfylder kontaktformularen, og det er helt op til dig, om du vil takke ja til et tilbud fra alarmselskaberne eller ej.

Indhent flere tilbud nu